rust | criteria | korf | kostprijs

Rust

rustSlaap is onontbeerlijk voor een goede gezondheid. Het is een proces waarbij het lichaam en de hersenen tot rust komen en zich kunnen herstellen. Uit onderzoek blijkt dat het lichaam zeer goed bestand is tegen tijdelijk minder slaap. Bij langdurig slaapgebrek treden er daarentegen wel klachten op zoals minder goed presteren, prikkelbaarheid, geïrriteerdheid... Verschillende factoren verstoren een goede slaap.

Slaapduur is leeftijdsgebonden. De gemiddelde slaapduur bedraagt 7u30min. Op oudere leeftijd is er een verminderde slaapefficiëntie. Ruw geschetst is slaap samengesteld uit twee afzonderlijke en van elkaar te onderscheiden toestanden: enkele malen per nacht is er een fase van REM-slaap, 70% tot 80% bestaat uit de non-REM-slaap.

 

 

 

K.H.Kempen Vlaamse overheid CSB ULG

Close

Factoren

Verschillende factoren verstoren een goede slaap. Stress en zorgen kunnen mensen uit de slaap houden. Activiteiten vlak voor het slapengaan (bv. tv-kijken, eten, genotsmiddelen...) kunnen de slaap verstoren. Ook omgevingsfactoren (bv. lawaaihinder, licht, geuren...) zijn vaak verantwoordelijk voor een slechte slaap. Het werken op onregelmatige tijdstippen, het vliegen naar een land met een tijdsverschil of het verschuiven van slaapuren kan voor een verstoring van het dag- en nachtritme zorgen. Sommige mensen hebben verkeerde verwachtingen over wat een normale slaap is en maken zich onterecht zorgen wat tot onrust, angst en slapeloosheid kan leiden. Daarnaast zijn er geneesmiddelen en genotsmiddelen die leiden tot een verstoorde slaap. Tot slot zijn er een heel aantal medische oorzaken die samengaan met een slaapprobleem (bv. slaapapneu, restess legs, narcolepsie...) (Kruijbosch e.a., 2008).