rust | criteria | korf | kostprijs

Rust - criteria

Om een verkwikkende nachtrust te garanderen wordt aangeraden om geen slaapmiddelen te nemen, steeds op hetzelfde tijdstip te gaan slapen en op te staan, voldoende lichaamsbeweging te hebben overdag, cafeïnehoudende dranken te vermijden voor het slapengaan en te zorgen voor een goed verluchte slaapkamer zonder lawaai of lichthinder. Ook roken en alcohol zijn uit den boze.

Ook technische elementen (Test-Aankoop) kunnen aan de grondslag liggen van slaapproblemen, oncomfortabele matrassen die het lichaam te weinig ondersteunen bijvoorbeeld. De bodem is van minder belang, al moet gezegd dat bodem en matras goed op elkaar dienen afgestemd te zijn.

In tegenstelling tot bij volwassenen is bij baby's en peuters het ganse slaapsysteem wel belangrijk. Voor kinderbedden bestaan er Europese normen (EN 716 label)

 

 

 

K.H.Kempen Vlaamse overheid CSB ULG

Close

Technische elementen

In Test-Aankoop (nr. 404, 1997 & nr. 466 2003) waarschuwt men de consument om geen dure slaapsystemen aan te kopen. Fabrikanten raden vaak dure systemen aan zoals een bodem en een matras van hetzelfde merk, die als het ware voor elkaar gemaakt zijn. Het slaapcomfort wordt echter voor 80% bepaald door de matras. De bedbodem is van minder belang, al moet gezegd dat bodem en matras goed op elkaar dienen afgestemd te zijn. Voor een verkwikkende nachtrust moet de ruggengraat van de slaper zich zo goed mogelijk kunnen ontspannen dankzij de matras. Bij rugligging moet de oppervlakte wel de natuurlijke krommingen van de ruggengraat volgen, bij zijlig dient de ruggengraat een rechte lijn te vormen. Bovendien is het belangrijk dat een matras een goed microklimaat verzekert voor de lichaamstemperatuur en de vochtigheidsgraad. Ze moet de slaper warm houden, maar tegelijk toch ook voldoende vochtdoorlatend zijn zodat hij of zij niet in zweet badend wakker wordt.

Close

Europese normen

In tegenstelling tot bij volwassen is bij babyís en peuters het ganse slaapsysteem wel belangrijk. Voor kinderbedden bestaan er Europese normen (EN 716 label). Op een goed kinderbed is aan de binnenkant een lijn of andere markering aangebracht die de maximale hoogte van de matras aangeeft. Het bed en het bedkader dienen stevig en stabiel te zijn. De lengte kan variŽren van 90 tot 140 cm. Scherpe randen en punten zijn afgerond of bedekt. De beddenbodem is bij voorkeur een latten (afstand maximaal 6 cm) of rasterbodem (maximale diameter van 8,5 cm). Deze bodems zijn goed ventilerend en beperken het gevaar op wiegendood. Voor kleine babyís is een spijlenbed ideaal. Dit zorgt voor een goede luchtcirculatie en temperatuurcontrole. Ideaal is een bed met vier spijlenwanden. Een gesloten voor- en achterkant zijn evenwel ook mogelijk. De afstand tussen de spijlen bedraagt tussen 4,5 cm en 6,5 cm. Maak geen gebruik van reis-, kampeer- of weekendbedden. Kies bij voorkeur een matras die standaard hij het kinderbed wordt geleverd. De matras dient minstens 8 cm dik te zijn en perfect in het bed te passen. De afstand van de bovenzijde van de matras tot aan de bovenkant van het bed bedraagt minimaal 50 cm (in hoogste stand 20 cm). De matras en matrasbeschermer dienen ademend te zijn.