geschikte kleding | criteria | korf | kostprijs

Geschikte kleding - criteria

Kleding moet zijn twee belangrijkste functies vervullen: bescherming bieden en een identiteit verschaffen. De kleding die we voorzien moet vooral multifunctioneel zijn (boodschappen doen, familie bezoeken, naar school...). Casual kleding komt hiervoor het best in aanmerking. Toch voorzien we ook ietwat deftigere kledij voor speciale gelegenheden zoals bijvoorbeeld een receptie, trouwfeest, begrafenis... In een referentiebudget vertaalt zich dit in de keuze voor tijdloze kleding, die veel seizoenen kan doorstaan. Voor regenkledij en schoeisel stellen we hoge kwaliteitseisen

De kleren maken de man. Ze geven als dusdanig uitdrukking aan het persoonlijke zelfbeeld van mensen. Wanneer we deze functie (verschaffen van een identiteit) vertalen naar een concreet budget, betekent dit dat, zelfs met een minimuminkomen, mensen hun kleding zelf moeten kunnen kiezen. Daarom noteerden we bij ons bezoek aan de verschillende kledingwinkels dan ook niet de laagste prijs, maar de prijs waaronder mensen minstens nog drie andere gelijkaardige kledingstukken kunnen kopen.

Na verschillende vezelsoorten nader bekeken te hebben, bevelen we voor de meeste kledingstukken katoen aan o.w.v. de vele goede eigenschappen van deze vezelstof. Nog beter is een samenstelling van katoen en polyester. In het kader van een referentiebudget beperken we ons tot een beperkt aantal kledingstukken, dit impliceert dat onze kleding heel wat wasbeurten moet kunnen doorstaan.

Voor het bepalen van het aantal kledingstukken laten we ons leiden door hygiënische normen en praktische overwegingen. Toch werden het nodige aantal kledingstukken verhoogd na overleg met de focusgroepen, ze lieten duidelijk horen dat een stempel snel gedrukt is wanneer je steeds dezelfde kleding draagt.

De levensduur van de kleding hangt dan weer af van enerzijds de groei van het lichaam en anderzijds de slijtage van de stoffen. Kinderen en jongeren zijn dus sneller aan nieuwe kledij toe dan volwassenen.

Producten en diensten gebruikt voor onderhoud van de kleding zoals een wasmachine, waspoeder, wasmand, strijkijzer... moesten ook aan bepaalde criteria voldoen zoals bijvoorbeeld het laadvermogen, energieklasse, centrifugeersnelheid... We zochten een winkel met voldoende verkooppunten, dienst na verkoop aan huis, min. twee jaar waarborg en een lage prijs. Een droogkast wordt niet opgenomen in het budget.

 

 

 

 

K.H.Kempen Vlaamse overheid CSB ULG

Close

Vezelsoorten

Informatie die kledinglabels moeten bevatten betreffen de aard en het percentage van de gebruikte vezelsoort. Daarom hebben we de eigenschappen en kwaliteiten van de vezelsoorten die veelvuldig worden gebruikt, nader bekeken (Imtho, 2008, Hutter, 2008).

• Katoen kan op hoge temperaturen gewassen worden, heeft een groot vochtabsorberend vermogen en is warmte-isolerend. Hierdoor draagt het comfortabel. Doordat het op grote schaal wordt gefabriceerd, is de prijs betrekkelijk laag. Minder goede eigenschappen zijn de matige kleurechtheid, de krimp na het wassen, de slijtvastheid en kreuk.

• Polyester/katoen is aanzienlijk slijtvaster, kleurechter en heeft veel minder last van krimp. Hierdoor gaat het in de praktijk meestal langer mee dan 100% katoen, maar het is minder goed vochtabsorberend en warmte-isolerend. Net als katoen heeft het een heel comfortabel draagcomfort.

• Wol is één van de oudste en bekendste textielvezels. Men kan tot hiertoe geen enkele synthetische vezel produceren die zoveel eigenschappen heeft als deze waarover wol van nature beschikt. Via een natuurlijke luchtlaag isoleert wol op een natuurlijke manier. Wol is waterafstotend. Het water wordt niet meteen opgenomen en zelfs indien wol op den duur nat zou worden blijft het warmte generen zodat het nooit koud of klammig aanvoelt. Wol heeft een natuurlijke elasticiteit, waardoor het zich goed vormt rond het lichaam. Het is vuilafstotend en vaak is borstelen voldoende omdat vuil minder vlug doordringt in het wolvet. Nadelige eigenschappen van wol zijn de hoge aankoopprijs en de zeer lage temperaturen waarop het gewassen moet worden.

• Acryl is een synthetische stof die als alternatief wordt gebruikt voor wol of in combinatie hiermee. In tegenstelling tot wol is de vezel weinig elastisch. Daarom moet acryl voorzichtig op lage temperatuur gewassen worden en in vorm worden gedroogd. Dit nadeel kan echter ondervangen worden door een elastische breitechniek of door een menging met wol en/of polyester. Acryl, of polyacryl, heeft veel overeenkomsten met wol, maar met als voordeel dat acryl minder snel slijt, pluisjes minder snel lossen (pillen) en het een stuk goedkoper is.

• PVC wordt meestal gebruikt voor regenkleding. Dit materiaal is 100% waterdicht. Nadeel is het beperkte draagcomfort: doordat de stof luchtdicht is, kan de waterdamp niet weg.

• Gore-Tex biedt goede bescherming tegen regen, sneeuw, koude en wind en heeft de volgende eigenschappen: 100% waterdicht, winddicht en ademend, het heeft een licht gewicht en daardoor een goed draagcomfort. Een ander voordeel is de lange levensduur: na vele wasbeurten blijven de waterdichte, winddichte en ademende kenmerken behouden

• Flexothane (polyurethaan) wordt eveneens gebruikt voor het vervaardigen van regenkleding. Door de polyurethaan coating blijft de soepelheid tot -20°C behouden en kent de kleding een ademend karakter. Het is eenvoudig schoon te maken. Het is een uitstekend materiaal voor buitenjassen en overalls tegen regen en wind, in zomer- en winteromstandigheden.

Close