gezonde voeding | criteria | korf | kostprijs

Gezonde voeding - korf

De samenstelling van de korf voeding gebeurde op basis van een aantal normatieve criteria, nadien werden deze voorgelegd aan verschillende focusgroepen. Lekkernijen zoals chips, taart, alcoholische dranken... worden niet in de voedingskorf maar in de ontspanningskorf en de korf voor het onderhouden van relaties opgenomen.

Het uitgangspunt bij de samenstelling van de korf is de actieve voedingsdriehoek. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen voorkeurs- en middenwegproducten. Om een zo gevarieerd mogelijke voedingskorf samen te stellen werden voor de groepen fruit, groenten, vlees en vis minimaal zeven verschillende voedingsmiddelen aangekocht per week. Daarnaast werd er ook rekening gehouden met de nodige hoeveelheden voor verschillende leeftijden. Voor verse groenten en fruit werd er rekening gehouden met een afvalpercentage van respectievelijk 28% en 22%.

Vanzelfsprekend heeft men naast voeding ook keukenuitrusting nodig voor de bereiding.

Voorbeeld korf voeding koppel + 2 kinderen (2-4 j.) (klik hier)

Voorbeeld korf keukenuitrusting (klik hier)

 

K.H.Kempen Vlaamse overheid CSB ULG

Close

De actieve voedingsdriehoek

Close

Voorkeurs- en middenwegproducten

Bij de samenstelling van de voedingskorf wordt ervoor geopteerd om zowel voedingsmiddelen uit de voorkeurs- als uit de middenwegproducten op te nemen. Als regel wordt hierbij de verhouding voorkeur/middenweg van 5/2 (weekbasis) in de keuze van producten gevolgd. Redenen voor het opnemen van beide groepen producten zijn enerzijds de aanbreng van voldoende voedingsstoffen, en anderzijds het aanbieden van voldoende variatiemogelijkheden binnen de voedingskorf.

Omdat we een evenwichtige voedingskorf samenstellen die past in een referentiebudget, nemen we bij de voorkeursproducten standaard de goedkoopste groep van voedingsmiddelen op. Een voorbeeld hiervan is de keuze voor kraantjeswater uit de voorkeursproducten (plat water, bruiswater) binnen de groep water. Dit betekent echter niet dat er per groep telkens maar één voorkeursproduct wordt opgenomen. Binnen de groep fruit bijvoorbeeld wordt er gevarieerd tussen goedkope fruitsoorten (meestal seizoensfruit). Voor de middenwegproducten moet de variatie zoveel mogelijk (motiveerbaar binnen een referentiebudget) kunnen spelen. Daarom zijn de middenwegproducten gelijkmatig vertegenwoordigd in de korf, met respect voor de 2/7de verhouding. Dit wordt geïllustreerd aan de hand van volgend voorbeeld. Binnen de groep water worden volgende middenwegproducten in gelijke hoeveelheid opgenomen: koffie, thee en light-frisdranken. De totale hoeveelheid komt overeen met de 2/7de verhouding.