mobiliteit | criteria | korf | kostprijs

Mobiliteit - korf

We voorzien een fiets en het gebruik van het openbaar vervoer in de mobiliteitskorf.

Wat de fiets betreft voorzien we een fiets voor alle leden van het gezin en een fietsstoeltje voor de allerkleinsten. We gaan ervan uit dat voor alle verplaatsingen in de eigen buurt de fiets gebruikt wordt. Ook als het slecht weer is. Hiervoor is deftige regenkledij voorzien in het kledingsbudget.

Vermits we geen wagen hebben en de fiets dus veel gebruikt wordt, opteren we voor een kwaliteitsvolle fiets. Ook uitrusting aan en onderhoud van de fiets brengen kosten met zich mee.

Wat het openbaar vervoer betreft voorzien we voor iedereen een jaarabonnement van De Lijn. Als abonnee mag men bovendien maximaal 4 kinderen van 6 t.e.m. 11 jaar gratis meenemen. Vanaf 1 juli 2008 kunnen ook rechthebbenden op het Omnio-statuut een jaarabonnemenent bij De Lijn bekomen aan een tarief van 25 euro. Daarnaast voorzien we voor alle volwassenen een Railpass.

Voorbeeld korf fiets, fietsuitrusting en openbaar vervoer (klik hier)

 

 

 

K.H.Kempen Vlaamse overheid CSB ULG

Close

Kwaliteitsvolle fiets

Om te bepalen aan welke kwaliteitsnormen een degelijke fiets dient te beantwoorden, raadpleegden we Gust Vos, coördinator van het fietsenatelier in Mol. Hij gaf heel wat waardevolle suggesties voor de aankoop van een kwaliteitsvolle fiets. Voor de allerkleinsten (0 tot 2 jaar) voorzien we een degelijke fietsstoel. We opteren hier voor een meegroeimodel zodat ook ouderen kinderen (3 tot 4 jaar) nog achterop kunnen bij het afleggen van grotere afstanden. Voor de groep 3 tot 5 jarigen voorzien we een tweedehands kinderfietsje met afneembare zijwieltjes. De lagere schoolkinderen krijgen een degelijke tweedehands fiets waarbij men best attent is voor volgende zaken:

• Voldoet de fiets aan de wettelijke uitrusting: bel, twee goed functionerende remmen, twee goed functionerende lichten een goed functioneren voorlicht en een goed functionerend achterlicht, reflectoren een witte reflector vooraan, een rode reflector achteraan, reflectoren in de pedalen en oranje reflectoren in de wielen ofwel een witte-lijn reflector in de buitenbanden?
• Controleer de maat.
• Controleer de algemene staat van de fiets. Koop geen opknappertjes om geld uit te sparen, want onderdelen zijn erg duur!
• Let op de toestand van het zadel.
• Let op de toestand van het frame. Het frame mag niet te veel roest bevatten en zeker geen kleine scheurtjes bevatten. Roest is een vorm van materiaalmoeheid, waardoor de nog te resten levensduur van de fiets zeer beperkt is. Het frame dient ook in zijn oorspronkelijke vorm te zijn en liefst geen deuken te bevatten.
• Let vooral op de lak. Indien je ziet dat er scheurtjes in de lak staan dan kan je zeker zijn dat het frame een beschadiging heeft opgelopen.
• Er mag geen speling zitten in de trapas en de trappers moeten soepel lopen.
• Controleer of er geen slag in het wiel zit en of in elk wiel alle spaken aanwezig zijn.
• Controleer of de banden nog goed zijn. Een goede band mag aan de zijkanten geen verduring (kleine scheurtjes) vertonen en het profiel (de ribbeltjes in de banden) dient nog voldoende diep te zijn.

Voor de jonge kinderen opteren we voor een tweedehands fiets omdat deze kinderen vaak nog niet zo rijvaardig zijn. Deze groep legt over het algemeen ook niet zo’n grote afstanden af per fiets én door hun groei zijn ze vlugger aan fietsvervanging toe. De 12 tot 17 jarigen en de volwassenen krijgen een nieuwe fiets die voldoet aan de wettelijke normen.

Close

Close

Uitrusting en onderhoud fiets

In het kledingsbudget nemen we, zoals gezegd, degelijke regenkledij op. Daarnaast budgetteren we een goed fietsslot zodat de fiets veilig gestald kan worden. Tevens voorzien we voor de volwassenen een fietsmand en waterdichte fietstassen. Verder voorzien we een reparatieset en een degelijke fietspomp zodat we niet voor elke kleine klus naar de fietsenmaker moeten.

Voor de kinderfiets tellen we een halfjaarlijkse onderhoudsbeurt bij de fietsenmaker. Voor de jongeren en volwassenenfiets tellen we een jaarlijkse onderhoudsbeurt. Deze onderhoudsbeurten kunnen verantwoord worden vanuit het intens gebruik van de fiets. Bovendien zal een regelmatig onderhoud de levensduurte van de fiets aanzienlijk verhogen.

Close

Railpass

Hiermee kan men 10 enkele reizen maken tussen twee Belgische stations naar keuze maken in 2de klas. De 12 plussers krijgen, vergelijkbaar met de volwassenen, een Go Pass.